Hjälpa äldre människor.
- Bli Medmänniska

Få & ge bättre livskvalitet

Hemstöd är en förmedlingstjänst där du kan hjälpa äldre människor och  samtidigt själv få större ekonomisk frihet.

OBS: Vi finns i hela landet

Få stöd i vardagen av yngre pensionärer
Som yngre pensionär kan du hjläpa äldre människor utifrån dina villkor.

Har du mer att ge?

Många seniorer känner att de har mer att ge och vill fortsatt göra skillnad i samhället.

Du kan ansöka om att bli medmänniska hos Hemstöd. Då finns du med i portalen så att äldre och deras anhöriga kan hitta dig för att öka deras livskvalitet.

Du får betalt för de timmar du bidrar och kan på så sätt få dubbel nytta. Både hjälpa andra och samtidigt själv få större ekonomisk frihet.

Du väljer själv vad du vill göra, när och i vilken omfattning.

Har du mer att ge?

Många seniorer känner att de har mer att ge och vill fortsatt göra skillnad i samhället.

Som senior kan du ansöka om att bli medmänniska hos Hemstöd. Då finns du med i portalen så att äldre och deras anhöriga kan hitta dig för att öka deras livskvalitet.

 
Du får betalt för de timmar du bidrar och kan på så sätt få dubbel nytta. Både hjälpa andra och samtidigt själv få större ekonomisk frihet.

Hjälpa en äldre människa

Som medmänniska hos Hemstöd besöker du en äldre pensionär utifrån dina möjligheter.

Det kan t.ex. vara att följa med en äldre på promenad, följa med till butiker, frisören eller till doktorn. Men det kan också vara att hjälpa till med av- och påklädning, personlig hygien, städning eller att laga mat. Det är alltid du själv som avgör vad du kan tänka dig att göra, när, hur långt hemifrån och i vilken omfattning.

Som medmänniska kan du framförallt finnas där som människa för en äldre som är i behov av det.

Hemstöd är ett komplement till hemtjänst och annan äldreomsorg där du kan finnas där som människa.

Promenadsällskap, matlagning, städning eller kanske bara någon att prata med. Som medmänniska kan du hjälpa äldre människor.

Hjälpa en äldre människa

Som medmänniska hos Hemstöd besöker du en äldre pensionär utifrån dina möjligheter.
Det kan t.ex. vara att följa med en äldre på promenad, följa med till butiker, frisören eller till doktorn. Men det kan också vara att hjälpa till med av- och påklädning, personlig hygien, städning eller att laga mat.

Det är alltid du själv som avgör vad du kan tänka dig att göra, när, hur långt hemifrån och i vilken omfattning.

Som medmänniska kan du framförallt finnas där som människa för en äldre som är i behov av det. Hemstöd är ett komplement till hemtjänst och annan äldreomsorg där du kan finnas där som människa.

Bli medmänniska för att hjälpa andra människor och få samtidigt mer pengar på kontot.

Du bestämmer själv när och hur mycket.

Med Hemstöd bestämmer du helt själv när och hur mycket du vill hjälpa äldre människor. Du har full kontroll.

Oavsett om det är en timme i veckan eller 20, du kan alltid bidra utifrån dina möjligheter och vad du själv känner.

Det är du som medmänniska tillsammans med beställaren som kommer överens om vad ni ska göra och när. Det måste dock vara något som omfattas av “hushållsnära tjänster”.

Börja med att registrera dig så kan du se vilka uppdrag som dyker upp.

Så går det till

  1. Du registerar dig som medmänniska här.
    OBS: Du kan alltid ändra dina registrerade uppgifter i efterhand.
  2. Som en del i att hindra att oseriösa personer registrerar sig som medmänniskor kontrollerar vi ett utdrag från ditt belastningsregister. Vi sparar inga uppgifter utan värnar om din integritet.
  3. När Hemstöd godkänt ditt utdrag syns du för potentiella beställare. Du får samtidigt också ett mail som talar om att du nu är synlig i systemet. Beställarna ser då i vilken del av din stad/by du bor och din presentation. Det hjälper dem att bli intresserade av att anlita dig.
  4. När en beställare är intresserad av att anlita dig får du en kontaktförfrågan med inbjudan till att träffas för ett kostnadsfritt möte. Där får ni möjlighet att lära känna varandra och bedöma om ni vill samarbeta vidare.
  5. Efter ert möte kan beställaren skicka bokningsförfrågningar till dig. OBS: Du kan alltid be om att ändra, acceptera eller avböja en förfrågan. När du fått en förfrågan kan du och beställaren även skicka meddelanden till varandra. Du bestämmer själv vad du vill åta dig för uppdrag.
  6. Efter uppdraget registrerar du att uppdraget är genomfört. I slutet av varje månad får du din löneutbetalning från Hemstöd för de uppdrag du genomfört. Utbetalningarna sker i efterskott.
All hantering av förfrågningar och inställningar görs enkelt när du är inloggad i förmedlingstjänsten.

Så går det till

Krav på dig som medmänniska

För att kunna erbjuda ett fungerande system med seriösa Medmänniskor ställs vissa krav.
  1. Komma till avtalade möten. Om du får förhinder ska du anmäla det så snart som möjligt och senast 24 timmar innan mötets början.
  2. När du registrerar dig och tar uppdrag gör du det med ditt personliga BankID. Under själva uppdraget är du anställd av Hemstöd (intermittent anställning) men beställaren kommer kontinuerligt lämna betyg och omdöme på dig. Detta hjälper till att säkerställa att det endast är seriösa medmänniskor som finns hos Hemstöd.
  3. All tidsbokning måste ske genom Hemstöds system. Detta säkerställer att du får betalt och att du inte känner press på att stanna längre än vad som bestämts. Du får således endast betalt för den tid som klienten anmält och som du därefter bekräftat.
  4. Du känner ansvar för klienten och lämnar hen aldrig i ett utsatt läge även om tiden tagit slut. Exempelvis att ni inte hunnit hem från frisören eller att läkarbesöket drar ut på tiden känner du ett ansvar för stödmottagren. Tidsplaneringen under uppdrag är ditt ansvar.

Vanliga frågor

Hemstöd riktar sig främst till dem som har gått i pension men alla över 18 år kan ansöka om att bli medmänniska.

Anledningen till att vi valt att rikta oss mot just seniorer är att Hemstöd passar lite extra bra för den gruppen.

En senior har ofta tiden och känner ibland ett visst tomrum efter arbets- och familjeliv. Många har fortfarande en önskan om att bidra och hjälpa till. Samtidigt har de en grundinkomst genom pensionen så Hemstöd kan ge ett extra ekonomiskt tillskott utan att behöva generera en full månadslön.

Hemstöd fyller en viktig funktion även utanför det ekonomiska. Vi hoppas att alla medmänniskor främst hjälper till för att det betyder någonting för dem. Sedan kan den extra inkomsten ge ett välkommet extra tillskott.

Det här utesluter dock inte att fler kan hjälpa till. Har du möjlighet och vilja att bidra även om du befinner dig i arbetslivet är du varmt välkommen som medmänniska. Desto fler vi blir som hjälper till desto fler äldre kan vi hjälpa.

Välkomna till Hemstöd.

Vi är måna om att du som medmänniska ska få ta del av de möjligheter som Hemstöd erbjuder. Samtidigt vill vi säkerställa att endast människor som vill bidra till ökad livskvalitet för de äldre kan registrera sig hos Hemstöd.

Därför genomförs registreringen i två steg.

1. Registrering
Först registrerar du dig genom att skapa en profil som medmänniska här. Där registrerar du både de kontaktuppgifter som behövs för kontakten med Hemstöd men skapar även den profil som de äldre och deras anhöriga kan se.

Informationen hjälper besökarna att bedöma om du kan vara en bra matchning för deras behov. Registreringen sker med Bank-ID för att säkerställa att du är den du utger dig för att vara.
OBS: Du kan när som helst ändra och uppdatera dina uppgifter.

2. Utdrag från belastningsregistret
Säkerheten är av högsta vikt för Hemstöd och våra användare. Därför behöver du skicka in ett utdrag från belastningsregistret till oss. Vi använder det endast för att se att du inte varit dömd för något allvarligt brott inom vålds-, sexual- eller ekonomisk brottslighet. Vi sparar ingen information från utdraget och förstör utdraget direkt efter att vi gjort bedömningen. I nästa punkt/fråga här nedanför kan ni läsa om hur du beställer ditt utdrag redan nu.

När bedömningen är klar får du ett e-postmeddelande. Godkänns granskningen blir du sökbar i Hemstöds system och de som är intresserade av stöd i din närhet kan hitta dig. När du har ett konto kan du registrera dina kontouppgifter för framtida löneutbetalningar.

All registrering och hantering av förfrågningar och uppgifter sker genom att logga in i Hemstöds system. När det inkommer ny information om en förfrågan får du även ett e-mail så att du inte ska missa någonting.

Välkommen att registrera dig som medmänniska. Tillsammans kan vi nu göra direkt nytta för den äldre befolkningen och samtidigt ge oss själva större ekonomisk frihet.

Här finner ni detaljerade instruktioner

Genom att arbeta genom Hemstöd bidrar du till ett bättre liv för äldre. För många som är medmänniskor är känslan av att bidra på riktigt den huvudsakliga anledningen till att man arbetar genom Hemstöd. Många tycker att det är väldigt givande med den kontakt de får med de äldre.

Samtidigt tror vi på Hemstöd att fler kan hjälpa till om man samtidigt får ersättning för den tid man lägger ner. Då kan man både bidra med en god gärning och samtidigt få större ekonomisk frihet. OBS: Hos Hemstöd tar du endast de uppdrag du vill och i den omfattning du önskar.

För varje arbetad timme som genomförs genom Hemstöd är bruttolönen inkl. semesterersättning 150 kr/h för dig som är över 50 år och 120 kr/h för dig som är yngre.

Ersättningen betalas ut som lön i efterskott. Det betyder att uppdrag du arbetat under en månad betalas ut den 25:e månaden efter (Förutsatt att den 25:e inte är en röd dag).

Milersättning
Om du använder din egen bil under uppdrag får du milersättning för de mil du kör under uppdraget. Sträckan räknas från din parkering, under uppdraget och tillbaka till din parkering och ersättningen är 25kr/mil.

Efter att du är registrerad och godkänd som medmänniska blir du synlig i Hemstöds system. Då kan äldre och deras anhöriga hitta dig för stöd i vardagen. Det går till så här.

Se Så bokas uppdrag

  1. En beställare (den äldre eller deras anhöriga) ser din profil och ser att ni kan vara en lämplig matchning.
  2. De skickar då en kontaktförfrågan till dig med en inbjudan till att träffas. Detta är kostnadsfritt och ger ingen ersättning till dig. Träffen är en möjlighet för dig som medmänniska och beställaren att se om ni vill fortsätta tillsammans. Mötet är helt kravlöst från båda parter.
  3. Efter uppdraget registrerar du att mötet är genomfört.
  4. Du kan nu få uppdragsförfrågningar från beställaren. I förfrågan skriver de vad de vill ha hjälp med och vilken/vilka tider de önskar.
  5. Du kan då välja att acceptera, föreslå ändringar eller att avstå uppdraget.
  6. Efter genomfört uppdrag registrerar du att uppdraget är genomfört och hur många timmar som genomfördes (max bokat antal timmar).
  7. I slutet av varje månad får du lön från Hemstöd för de uppdrag du genomfört. Lönen betalas ut varje kalendermånad i efterskott.
All hantering av förfrågningar, uppdrag eller ändring av uppgifter gör du i ”Mina sidor” efter att du loggat in. Du får även aviseringar till din registrerade mailadress.
För att vi ska kunna erbjuda en trygg, säker och givande upplevelse till de som anlitar Hemstöd krävs att du följer de här allmänna förhållningsreglerna.
Nej. Hos Hemstöd väljer du alltid själv vad du vill göra och i vilken omfattning. Det är du som medmänniska ihop med beställaren som kommer överens om vad som ska göras. För att underlätta kommunikationen kan du presentera förslag på vad du kan tänka dig för uppdrag i din profilpresentation.
Ja, Du kan alltid ändra din dina registrerade uppgifter (t.ex. din presentation, profilbild eller gatuadress). Det du inte kan ändra är ditt personnummer då din registrering är kopplad till dig som person.

Ändringarna görs under ”Min profil” som du kommer åt efter att du loggat in.

När du registrerar dig som medmänniska ingår du en intermittent anställning. Det betyder att när du får uppdrag genom Hemstöd skapas en ny visstidsanställning för varje separata uppdrag.

Om du t.ex. ska besöka en stödmottagare på tisdag kl 9-11 skapas en ny anställning som varar endast under den tiden. Du är varken anställd innan eller efter den tiden.

OBS: Din tystnadsplikt och att du måste vara professionell i förhållande till beställare, stödmottagare och Hemstöd gäller även utanför uppdragstillfället.

Ja. När du gör uppdrag genom Hemstöd är du försäkrad om något skulle hända eller gå sönder. Vi har tecknat både en ansvarsförsäkring och en olycksfallsförsäkring som gäller vid uppdrag.
Betyg/omdömessystemet är en del i att säkerställa att endast seriösa medmänniskor får uppdrag genom Hemstöd.

Efter varje genomfört uppdrag får beställaren möjlighet att betygsätta och lämna ett omdöme/kommentar om medmänniskan.

Betyget är en möjlighet för medmänniskor att stärka sin profil. Ger man bra hjälp för stödmottagaren får man ett bra betyg och desto fler bra betyg en medmänniska får desto lättare blir det att få fler uppdrag. Samtidigt straffar det sig om en medmänniska inte sköter sig enligt hemstöds förhållningsregler.

Systemet blir på så sätt ett hjälpmedel för att hitta bra medmänniskor och sålla bort de som missköter sig.

I och med att summan till dig som medmänniska beräknas vara mindre än utbetalning från t.ex. pensionsmyndigheten ses Hemstöd som en sidoutbetalare.

Som sidoutbetalare rekommenderar Skatteverket att man ska dra av 30% av inkomsten i skatt. Anledningen är att du som medmänniska inte ska få en skattesmäll vid deklarationen i det fall din övriga inkomst (grundpension, tjänstepension, och lön från andra sidoutbetalare) gör att du ska betala högre skatt.

Om din totala inkomst på ett år genererar en lägre skattesats får du tillbaka mellanskillnaden vid deklarationen. Vill du ändra vilken skatt vi ska dra på din lön är du välkommen att kontakta oss på info@hemstod.se så justerar vi det.

Det är enkelt att sluta som medmänniska. Du tar alltid bara de uppdrag du vill. Vill du sluta vara medmänniska eller sluta göra uppdrag för en stödmottagare tar du helt enkelt inte fler uppdrag från den beställaren. Vill du inte längre vara sökbar för stödmottagare kan du skicka ett mail till info@hemstod.se så hjälper vi dig.

Har du tidigare genomfört återkommande uppdrag hos en medmänniska är det naturligtvis uppskattat med ett meddelande om att du inte kommer att fortsätta. Vill man inte ange en personlig anledning kan man alltid meddela att din situation förändrats och att du inte längre har möjlighet att fortsätta arbeta som medmänniska för dem.

Inbokade uppdrag kan avbokas fram till 24 timmar innan uppdraget startar (närmare vid t.ex. sjukdom eller akuta händelser). Du kan men behöver inte ange någon anledning. OBS: Avbokade uppdrag med kort varsel kan påverka beställarens betyg av dig. Avboka därför endast när det finns ordentliga skäl för det.

Hemstöd

Britt - Hemstödsrepresentant i Habo, Mullsjö och Bankeryd.

Mitt namn är Britt och arbetar som representant för Hemstöd. Jag arbetar i områdena Habo, Bankeryd och Mullsjö. Jag är ursprungligen från Stockholm men har bott i Habo i två år nu. Jag flyttade hit eftersom min dotter träffade sin partner här. Tidigare arbetade jag på Kronofogden i Stockholm, men efter det har jag haft några egna företag. Sedan jag gick i pension i augusti 2021 har jag arbetat deltid som kontaktperson hos Socialförvaltningen inom funktionshinderomsorgen.

Som en del av mitt arbete hos Hemstöd är det min roll att sprida information om företaget och våra tjänster så att människor vet att vi finns som ett utmärkt alternativ när man behöver lite extra stöd eller sällskap. Antingen som ett tryggt sätt att börja ta hjälp men också som ett komplement till hemtjänsten och äldreboenden. Jag vill se till att så många som möjligt kan komma bort från sin ensamhet och få en bättre livskvalitet. Hos oss kan den behövande själv välja vem som kommer hem och det sker helt på deras villkor. Samtidigt vill jag kunna erbjuda de pigga seniorerna ett stimulerande extra arbete som medmänniska.


Jag söker efter personer som vill ha eller behöver vårt stöd. Det gäller naturligtvis även på äldreboenden där jag kommer att finnas. Att kunna erbjuda en person att komma och dricka en kopp kaffe eller äta lunch tillsammans är viktigt. Alla behöver stimulans och det är det jag vill erbjuda dem. Som ett ordspråk säger: “Utan någon är man ingen”, och det är alldeles för många som känner så. Vi får inte heller glömma våra medmänniskor som kan få något meningsfullt genom att hjälpa andra och samtidigt dryga ut sin pension på det sättet.

Det bästa med att arbeta hos Hemstöd är att kunna höja livskvaliteten för så många som möjligt. Det är också en frihet att kunna styra över mitt arbete och bestämma hur jag lägger upp möten och annat. Jag ser fram emot att vara med på Mullsjö marknad i augusti, det kommer att bli väldigt roligt. Vi kanske ses där.